keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Kuusama? - Honeyberry = honeysuckle?

Rupesinpa sitten jutun otsikoksi etsimään suomenkielistä vastinetta honeyberrylle, jota viikonloppuna ompelin. Lähimmäksi päädyin kuusaman kanssa, vaikka ei se ihan sama taida olla, kun latinalainen nimi poikkeaa. Honeyberry on Lonicera kachatica, kuusama taas Lonicera caerulea. Samaa sukua kuitenkin, ja sinisiä marjoja tekevät kaiketi molemmat.

Suuremman ajan käytin kuitenkin kahden uuden blokin ompeluun, kun aika moni ihmetteli, miten aiemmin näyttämääni lopputulokseen päädytään. Kuvasin tällä kertaa prosessin, tällä kertaa vihreistä kankaista.

Mallissa käytetään 2,5" levyisiä kaitaleita. Normaalin tilkkukankaan leveydeltä kun kaitaleet leikkaa, niin niistä syntyy kaksi blokkia. Eri kankaita tässäkin kokeilussa on kahdeksan, neljä tummaa ja neljä vaaleaa.


Ompelin kaitaleet yhteen yhdistelmiksi tumma-vaalea-tumma-vaalea, ja lopputulos neljännestuuman saumanvaralla ommellen on 8,5". (Blokkisiskojen ohjeessa leikattiin ensin 8,5" mittaisia kaitaleita, jotka sitten yhdistettiin.) Silitin toisen yhdistelmän saumanvarat tummiin kankaisiin päin, toisen vaaleisiin. HUOM! Mikäli tässä kohtaa päätyykin tekemään blokit alkuperäisellä asettelulla, saumanvarat tulee kummassakin yhdistelmässä silittää samaan suuntaan.


Yhdistelmistä leikkasin 8,5" mittaisia paloja, eli käytännössä siis neliöitä. Joistakin kankaista niitä syntyy viisikin yhdestä yhdistelmästä, itselläni oli pari kangasta, jotka eivät olleet enää alkuleveydessään joten jouduin vähän sumplimaan ompeluja, vaikkei se kuvassa näykään. Sain kummastakin neljä neliötä, ja niistä syntyy siis lopputuloksena kaksi blokkia.


Käänsin toisen pinon neliöt nurja ylöspäin ja piirsin viivan kulmasta kulmaan, se erottunee sinisenä tuosta kuvasta.


Sitten otin yhden neliön kummastakin yhdistelmästä ja laitoin ne päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Neulasin ne kiinni varmistaen, että saumanvarat ovat hyvin puskussa toisiaan vastaan, jotta raidat osuvat ommellessa tarkasti kohdakkain. Ne loksahtavatkin tässä tapauksessa helposti kohdakkain, alkuperäistä mallia ommellessa saa olla vähän tarkempana ja saumanvaroja kertyy siinä enemmän päällekkäin.


Seuraavaksi ompelin neliöt yhteen viivan molemmilta puolilta, paininjalan leveyden etäisyydeltä viivasta.



Ompelun jälkeen leikkasin neliöt ompeleiden välissä olevaa viivaa pitkin kahtia kulmasta kulmaan.


Silitin leikatut palat auki neliöiksi, keskisauman saumanvarat vaaleareunaisissa eri suuntaan kuin tummareunaisissa. (Tarkkasilmäinen huomannee kuvasta, että siinä saumanvarat ovat samaan suuntaan, korjasin ne kuvan otettuani.)


Taas tartuin leikkuriin ja viivaimeen, leikkasin nyt neliöt kulmasta kulmaan kahdeksi kolmioksi.


Jos on ollut tarkkana ompelussa, viivoittimen pitäisi osua keskellä olevaan kulmaan tasan neljäsosatuuman päässä, kun se kulmissa on keskellä kulmaa. Kuvassa ratkoja osoittaa tuota keskellä olevaa kulmaa.


Leikkaamisen jälkeen minulla oli neljänlaisia kolmioita, ja niitä asettelin seinälle eri variaatioiksi. Tässä ensin alkuperäinen malli siten, että tummat ja vaaleat kulmat ovat samassa asennossa.


Tässä alkuperäinen malli siten, että neliöt ovat  peilikuvina.


Ja lopuksi oma variaationi, jossa keskelle muodostuu iso, selvemmin erottuva neliökuvio.


Tähän vaiheeseen kolmiot sitten jäävätkin kesäkurssiin asti, jotta voin niillä demota blokin ompelua oppilailleni. Kun kankaita on siis vielä jäljellä, niin tästä voisin tehdä isommankin työn. 

**********************

This time I feel a bit lazy and tired, so I won't translate this instruction into English. I've seen the pattern in several web shops, just google with Honeyberries block and you'll find them. And as I mentioned in my last post, the pattern is originally from the book "40 Fabulous Quick-Cut-Quilts by Evelyn Sloppy".

I left this one in the stage where the final triangles are to be combined and then the squares to be sewn together. I'm saving the rest for the summer course I'll be teaching in May and June, so I can show my students how the block is put together. I do have more of these fabrics, so I might make this one bigger than the first experiment.














11 kommenttia:

  1. Vautsi! Iso kiitos selkeästä ohjeesta, tämä tulee kyllä käyttöön.

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas selkeästä ohjeesta. Kun ompelukärpänen palaa meille kokeilen

    VastaaPoista
  3. Aivan upea blokki! Kiitos kun laitoit näin selkeän ohjeen. Tämä tulee kokeiltavien pinoon:)

    VastaaPoista
  4. Näyttääpä kivalta mallilta, tuota pitää kokeilla joskus. Kirsi Kirsin käsitöitä-blogista

    VastaaPoista
  5. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytyykin lisätä tehtävien listalle:)
    Alimmasta muodostelmasta tulisikin varmasti kaunis peitto.

    VastaaPoista
  6. Kiitos ohjeesta!
    Kuvio on upea - koskahan riittäisi taito ja uskallus...

    VastaaPoista
  7. Kiva malli, etenkin kun ei tarvitse leikata alkupaloiksi muita kuin kaitaleita. Menee minullakin "tätä täytyy kokeilla"-kansioon.

    VastaaPoista
  8. Tästä mallista tykkään kovasti. ja kiitos kun näytit vaihe vaiheelta, tämmöinen opettelijakin älysi miten se tehdään. Tosi nättiä tulee.

    VastaaPoista
  9. Kivat ohjeet. Innostuin blokistasi jo Tilkkutie-blogissa. :)

    En ole koskaan ymmärtänyt amerikkalaisten nimeämisperusteita tilkkublokeille. Minun silmissäni tämä näyttää Hidden wells -blokin variaatiolta (yksi lemppariblokeistani, muuten). Missouri Quilting Co:n videolla tätä blokkia kutsuttiin nimellä Three dudes. Ja muitakin nimiä olen kuullut. Tuntuukin siltä, että jokainen antaa blokeille omia nimiä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei kuitenkaan ole Hidden wells / Three dudes. Perustavanlaatuinen ero on siinä, miten päin nuo kaksi kaitaleneliötä laitetaan ensimmäisessä vaiheessa. Tässä mallissa ne laitetaan siten, että kaitaleet kummassakin menevät samaan suuntaan. Hidden wells-blokissa ne menevät 90 asteen kulmassa.

      Poista
    2. Niin, erilaisista variaatioista on tosiaankin kysymys. Tiedostan, että siinä, missä muut näkevät eroja, minä näen samankaltaisuuksia, niin tässäkin tapauksessa. :)

      Kiitos siis täsmennyksestä kaitaleiden asettelun suhteen. Huomasin itsekin yhden eron: 3 dudes ommellaan sittenkin eri tavalla yhteen. Muisti siinä teki tepposiaan. :)

      Pitänee perehtyä ohjeisiisi tarkemmin, kun on enemmän aikaa. Blokkisi on todella kaunis ja haasteellinen, ja tietenkin haluan yhä opetella tekemään sen. :)

      Poista