sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Niksi - Trick

Jostain tilkkushowsta on jäänyt tällainen vinkki mieleen saumavarojen avaamisesta neljän tilkun risteyksessä.

I learnt this trick from one TQS episode: how to open the seam allowances in the crossing of four patches in order to avoid bulk in the middle.


Normaalistihan tässä silitettäisin saumanvarat jommalle kummalle puolelle, jolloin tuohon keskelle muodostuisi jonkinmoinen "patti".

Traditionally we are taught to iron the seam allowance to one side, and in this case it would mean that there would be seven layers of fabric in one direction. 


Mutta sen sijaan voikin tehdä niin, että purkaa noista ensin ommelluista saumoista saumavaran puolella olevat muutamat pistot yhdysompeleen yläpuolelta (stiletti on niiden kohdalla).

Instead you can unsew the stitches above the connecting seam of the four patch (stiletto shows the place).


Tässä ne on jo purettu - Here they are unsewn:


Kun tuon jälkeen ryhtyy silittämään saumavaroja, ne kääntyvät melkein automaattisesti vastakkaisiin suuntiin ja tuohon keskelle muodostuu sievä kaksivärinen neliö. Ja kangaskerroksia on vain neljä päällekkäin joka suuntaan, kun ilman tätä kikkaa niitä olisi yhdessä suunnassa peräti seitsemän.

When you now iron the seam allowances, they almost automatically turn to opposite direction forming a nice small four patch in the middle. And instead of up to seven layers there are only four layers of fabric in each direction.

11 kommenttia:

 1. Tätä olisi tarvittu satoja kertoja. Kiitos, tästä lähtien käytän tätä. Mallitilkkusi on harvinaisen selvä vastakkaisine väreineen. Sekin on hieno oivallus.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Juuri olen kiipeillyt työtäni tikatessa noiden möykkyjen ylitse. Ja näin yksinkertainen ratkaisu.

  VastaaPoista
 3. Hyvä niksi ja hyvin käyttökelpoinen, on kyllä todella vaikea tikata monen kerroksen läpi käsin.
  Tätä pitää käyttää seuraavassa työssä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos niksistä, minäkin olisin tarvinnut tätä monta kertaa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos ideasta, kyllä se on niin pienestä kiinni!

  VastaaPoista
 6. Kiitos mui´stutuksesta. Olin joskus nänyt jossain opetus ideossa, mutta en muistanut asiaa ollenkeen, joten kertaus on opintojen äiti! Hyvää vuotta 2913 Sinulle

  VastaaPoista
 7. Ompa hyvä ja hauskannäkönen konsti :)

  VastaaPoista
 8. Tukikangaskommenttiin blogissani: Vaateompelun kiinnisilitettävä kuitukankainen tukimateriaali on juuri sopivaa ja sitä käytin. Nyt kaipaan sitä mustana. Vaateompeluun tehdään myös kangaspuissa kudotusta kankaasta liimalla varustettua ja silittämällä kiinnitettävää tukikangasta. Se joustaa aivan liikaa konekirjonnassa ja vapaassa konetikkauksessa. Varmaan vaatteissa se tuntuu mukavalta.

  VastaaPoista
 9. Tuo on TODELLA hyvä niksi, varsinkin jos näpertelee pienten palasten kanssa!

  VastaaPoista
 10. Kiitos, tämä on loistava niksi ja varmasti tulee käytetyksi.

  VastaaPoista