maanantai 30. syyskuuta 2013

Värjäystä - Fabric dyeing

Viikonloppuna oli värjäyskurssi, tällä kertaa yleisessä tarjonnassa, ei pelkästään tilkkuilijoille. Kymmenen Pelle Pelotonta oli ilmoittautunut ja yhdeksän lopulta tuli paikan päälle. Heidän tuotoksensa ovat vielä osin viimeistelemättä, joten esittelen kuvia niistä myöhemmin. Itsekin innostuin kumpanakin päivänä värjäilemään kurssin jälkeen.

Aurinkovärjäyksessä kokeilin nappeja hyvin tuloksin, pikkunappienkin reiät erottuivat selvästi lopputuloksessa. Pienelle ylijäämäkankaalle heitin vanhaan valokuva-albumiin säilömistäni kuivatuista lehdistä yhden, ja kuvioinnista tuli todella tarkka. Kasvi painautui kangasta vasten tiukasti eikä ollut vetäytynyt kippuraan kankaan kuivuessa niin kuin joskus käy.

 
Marmoroinnissa kokeilimme tällä kertaa esikäsittelyä alunalla värien kiinnittymisen edistämiseksi. Joko se tai sitten myös käyttämäni kankaan laatu tekivät lopputuloksista todella vahvan värisiä. Marmoroin Tilkkutarhasta ostamaani valkoista Modaa, joka on yhtä tiuhakudoksista kuin tilkkutyökankaatkin, ja ero painopohjalle tehtyihin marmorinteihin selittyy mielestäni osin juuri tuolla kankaan tiuhemmalla sidoksella. Siippa tehtaili lauantaina vielä aamutuimaan tiuhemman kammankin - kiitoksena siitä ihanan tiuhasti kampautuvat kuviot.
 


 

Kokeilimme marmorointiin myös aurinkovärjäykseen tarkoitettuja värejä, jotka ensin näyttivät toimivan tyydyttävästi. Mutta kun sitten kokeilin kurssin jälkeen niitä uudelleen, en enää saanut niitä enää toimimaan. Joko karrageeniseos oli liian vanhaa, sekoitussuhde ruiskuemulsioon väärä tai sitten värit vain yksinkertaisesti eivät toimi, vaikka niitä marmofointiin sopivina pidetäänkin. Pääasiallisesti käyttämäni värit ovat Pebeon silittäen kiinnittyviä silkkivärejä, ongelmana on vain, etten ole löytänyt niitä enää mistään (verkko)kaupasta. Omani olen ostanut aikanaan muistaakseni Sinooperista, viimeiset purkit heidän poistotoriltaan. 
 
Liisterin korvikkeen karrageenin tilasin USA:sta, mutta ilmeisesti Hobby Pointin myymä "liisterikin" on todellisuudessa sitä. Eli ei mitään liisteriä vaan leväpohjainen jauhe, jonka hyvänä puolena on vesiliukoisuus: jäljelle jäävät jämät voi huuhtoa viemäristä alas. Muutenkin sen tuntui toimivan tosi hyvin - sekin voisi siis olla osaltaan myötävaikuttamassa siihen, että värit nyt näyttävät niin hyviltä kankaalla. Käytössä huomioitavaa on ainoastaan, että se täytyy sekoittaa veteen tehosekoittimella, ja sen täytyy muhia jääkaapissa vuorokausi, minkä jälkeen sen täytyy olla huoneenlämpöistä ennen kuin sitä voi käyttää. Käytännössä tein seoksen perjantaiaamuna, nostin sen huoneenlämpöön lauantaiaamuna kuuden aikoihin, jolloin se oli käyttövalmista kun kurssi alkoi kymmeneltä.


 
***********************
 
I was teaching fabric dyeing during the weekend. There were nine brave dyers, and this time the workshop was not limited to quilters only. The productive results  of the students will be published later, now I show some of my fabrics that I made after students had already left for the day.
 
In sun printing I tried with buttons and got really clear results with all the button holes quite sharply visible. Then I had a small leftover piece and took out one dry leaf out of my album. It also looks marvellous with crisp, sharp edges all over - that's how I like mine to be.
 
In the marbling session some of us prepared the fabrics with alum, and it really seems to improve the colour fastness. On the other hand, there were also other variables in the process this time. I used Moda solid white fabric which is more dense than the white print-ready fabric that I've used previously. And instead of wallpaper size, I had ordered carrageenan from a US web shop. It is more practical to use since it is water soluble: it can bee rinsed down the drain after the marbling session - it's more expensive, and has to be mixed with a blender, but it works really well.
 
We also experimented marbling with sun printing colours, and at first they seemed to work well. But later when I tried them again, they wouldn't function at all. Either the carrageenan size was already too old/used, the proportions of my colour mixture wrong or the colours simply don't function in marbling.  I hate to struggle with the colours trying to figure out how to mix them with the emulsion. That's why I'd love to find the Pebeo silk painting colours that are fixed by ironing.


8 kommenttia:

 1. Nappi-aurinkovärjäykset ovat hienoja:) Marmoroinnit aivan upeita!!
  Pitäisiköhän perehtyä siihenkin puuhaan, saisi todella mielenkiintoisia kankaita:)

  VastaaPoista
 2. Lebe Hannele,
  Gut sind sie geworden, besonders mag ich die mit den Knöpfen, sieht lustig aus -
  liebe Grüße
  Hanna

  VastaaPoista
 3. Kauniita värjäyksiä kummatkin. Olisi niin mielenkiintoista värjätä tilkkuja. Minulla on nestemmäisiä reaktiivivärejä, mutta en muista sekoitussuhdetta.

  VastaaPoista
 4. Aurinkovärjäykset ovat tosi tarkkoja! Ja upeita. Pidän myös marmoroinnista. Sitä voisi joskus kokeilla jollain kurssilla.

  VastaaPoista
 5. Upeita kankaita! Tuo kuivatulla kasvilla värjätty on todella kaunis, ei uskoisi, että tekniikalla saa noin tarkkaa jälkeä. Nappikankaat ovat hauskoja!

  VastaaPoista
 6. Ihastuttavia värjäyksiä - nappikankaat ovat ehdoton suosikki!

  VastaaPoista
 7. Kauniita ovat kaikki kankaat. Ainakin nuo kuvassa oleva marmorointi näyttää oikein hyvältä.Tuota olisi mukava kokeilla.

  VastaaPoista
 8. Kauniita ja ihan omanlaisia kankaita, tuo marmorointi olisi kiva kokeilla. Kyllä värjätyt kankaat ovat sitten niin kauniita, niistä saa aina persoonallisia töitä, eikä toista samanlaista kyllä tule vastaan.

  VastaaPoista