tiistai 27. marraskuuta 2012

Paininjalkakokeiluja - Presser foot testing

Ostin jo aikaa sitten kaksi uutta paininjalkaa, mutten ole niitä vielä ehtinyt aiemmin kokeilemaan. Äsken otin ne vihdoin esiin ja testailin. Molemmat ovat ns. nyöripaininjalkoja, erona on lähinnä tapa, jolla ne kiinnittävät nyörin kankaaseen. (Pullonavaaja pääsi taustalle kuvaan, jotta jalat pysyivät pöydällä pystyssä - se sattui olemaan ensimmäinen keittiön laatikosta käteen sattunut esine...)

 

 
Vasemmanpuoleisella pystyy kiinnittämään nyörin vapaalla tikkauksella - ainakin teoriassa - ja sen kanssa voi ommella ainoastaan suoraa ommelta. Näkemälläni videolla ommelta tuskin huomasi, kun ylälankana oli nyörin väriin sopiva lanka. Käytännössä havaitsin, että paininjalka on hyvin tarkka käytettävän nyörin/langan suhteen: ei liian ohutta eikä liian jäykkää/paksua. Omista varastoistani löysin tasan kaksi lankaa, joilla lopputulos oli siedettävä. Lisäksi yksi Sinellin nyöri toimi hyvin, se puuttuu kuvista, kun kokeilin sitä vielä kaiken päätteeksi omalle erilliselle tilkulleen.
 
 
Vasemmalla ylhäällä oleva punasävyinen neulelanka toimi ehkä varmimmin, mutta sielläkin näkyy, miten lanka ei kaikista kohdin ole kiinnittynyt ompeleen alle. Ommellessa maltti on valttia ja turhan jyrkkiä käännöksiä tulee välttää. Langan tai nyörin tulisi olla aika tarkalleen paininjalan pohjassa olevan reiän kokoinen, ei liian paksu eikä jäykkä, jotta se kulkee liukkaasti reiän läpi. Paininjalan mukana tuli ohjain, joka kiinnitetään koneen vasemmassa päässä olevaan lankaleikkuriin - enpä ollut tiennyt, että senkin saa irrotettua. Sieltä kautta lanka ohjautuu paininjalkaan oikein, eikä sitä tarvitse käsin ohjailla - kunhan pitää huolen, että lanka purkautuu kerältä tai rullalta takertelematta.
 
Vasemmalla alhaalla on samettilanka ja monivärinen efektilanka, joista ensin mainittu ei toiminut lainkaan, jälkimmäinen tarttui ompeleeseen silloin tällöin. Oikeassa reunassa oleva nauhamainen efektilanka tykkäsi kulmikkuudesta, kaarevat linjat eivät aina onnistuneet.
 
Lopputulema tämän paininjalan osalta: olinkohan mainoksen uhri, pieni pettymys toistaiseksi.
 
Oikeanpuoleinen nyöripaininjalka kiinnittää nyörin/langan siksakilla, ja sillä ei saa niin jyrkkiä kaaria ja käännöksiä kuin vapaajalalla. Siksakin leveys säädetään langan paksuuden mukaan, ja ylälanka kannattaa sovittaa nyörin väriin sopivaksi, tai sitten voi käyttää näkymätöntä tikkauslankaa. Tällä paininjalalla ommellessa kaikki langat/nyörit toimivat mainiosti.
 

 
 
 
Arvosana tälle paininjalalle: hintansa väärti, hauska ommella, kun ei tarvinnut tuskailla langan laadun/paksuuden kanssa. Tiedoksi Berninan omistajille: näitä nyöri painijalkoja oli vielä ainakin kolme tai neljä muutakin...
 
Ihan viimeiseksi kokeilin vielä helmilankakirjontaa koneella - olen nähnyt tekniikan jo aikaa sitten. Arvaattekos miten tämän saa aikaiseksi? (Musta taustakangas toi kuvaamiseen omat ongelmansa: oli pakko käyttää salamaa, ja sen vuoksi ei oikein erotu, että helmilangoista toinen on vaaleampi, toinen tummempi vihreä.)
 

 
I bought two new presser feet for my Bernina ages ago, but haven't sofar had time to test them until this evening. Both are made for braiding/couching, the main difference being that the one on the left can bee used to free-motion couching and uses straight stich. The one on the right doesn't allow free-motion stitching and fastens the cord with zigzag stich.
 
First I took out the free-motion couching foot and several decorative yarns. As you can see from the first picture the red-toned knitting yarn up left functioned the best with this foot, but even with it there are places where the yarn is not fastened perfectly. The two yarns down left were pure failures: one of them wasn't fastened at all and the other one every now and then. The effect yarn on the right was satisfactory, but didn't like curves as much as shapes with more edge to them. all in all, one has to sew very slowly with this to achieve the best result. Conclusion: was I acting on impulse based on the couple of videos where this presser foot worked impeccably? A minor disappointment sofar. But I'm sure I'll find yarn/cord that will work better...
 
Second one is the braiding foot, that I originally regarded as my second option, if I would have to choose between the two. Luckily, I had decided to pamper myself and bought both of them (for Bernina owners' information: there are at least three further options for braiding...). With this presser foot all the yarns worked just fine. Zigzag stich is adjusted according to the thickness of the yarn/cord, and upper thread matched with the colour of it. Or you can use invisible thread as well, e.g. if you are using a multicoloured yarn/cord. Conclusion: this foot is worth having and using.
 
Finally: the third picture. Have you an idea how this pearl cotton embroidery is done with sewing machine? Unfortunate choice with black background fabric resulted in difficulties with photographs: I've used two different greens with it, one lighter, the other darker.
 

4 kommenttia:

 1. Näyttää todella mielenkiintoiselle! En kyllä osaa vastata kysymykseesi...

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista puuhaa on varmaan ollut. Minulla on myös kaksi nauhapaininjalkaa, aika vähän on tullut käytettyä. Alimmaisesta kuvasta ei tule muuta mieleen, kun olisiko puolalanka jotenkin löyhemmällä ... vaikuttaako se jotenkin tikkiin.. En kyllä tiedä.

  VastaaPoista
 3. Aika hienoja sillä saa, tarttis itsekin jotain kokeilla noita erilaisia jalkoja.

  VastaaPoista
 4. Minulla on vasemman puoleinen paininjalka, olen kàyttànyt sità jo monet vuodet, hyvàllà menestyksellà. Sillà on koristettu laukkuja ja tilkkutòità, monenlaisilla langoilla. Alkukokeilujen jàlkeen oppii millà vauhdilla voi huristella ja millaisia koukeroita.
  Kokeilepa huovutettuja kankaita ja iloisen vàrisià villalankoja, nàin syntyy rannerenkaita, kaulakoruja ja vaikka sormuksia. terveisià Raita

  VastaaPoista