sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Japanilaista taittelua - Japanese folded patchwork

Aikaa sitten Tilkkutexistä lähti mukaan japanilaisia taitteluita sisältävä tilkkutyökirja, joka on tähän asti palvellut katselukirjana ja iltalukemisena sängyn vieressä. Kesäkurssin töitä miettiessä tuli oiva tilaisuus kokeilla yhtä kirjan perusmallia myös käytännössä, joten panin kassiprojektin vireille - nähtäväksi jää, onko oppilaille aikanaan näytteillä valmis tuotos vai pelkkä blokkikasa. Jos projektin ompelee tarkalleen ohjeen mukaisesti, malli valmistetaan käsin ommellen. On taas vain ainakin kymmenen rautaa tulessa yhtä aikaa...


Valitsemaani malliin tarvitaan 52 blokkia - kuinka ollakaan, Norjasta aikoinaan ostamaani kangasta oli tasan sen verran, että sain tarvittavat 15 cm ympyrät siitä juuri ja juuri leikattua. Ympyräleikkurille tuli jo toistamiseen käyttöä lyhyen ajan sisällä, joten se hankinta ei ole ollut turha. Leikkaamisen helpottamiseksi tärkkäsin kankaan, ja sitten vain pyörittelin ympyrät suuremmitta ongelmitta.


Ympyröiden reunoihin ommellaan harsinlanka, jonka avulla kangas on helppo kiristää muotoon 13 cm suuruisen pahviympyrän ympärille. Lankaan kannattaa siis tehdä kunnon solmu, ettei se kiristysvaiheessa luiskahda kankaan läpi. Harsinpistot tein melko lyhyiksi, jotta reuna muotoutuu pyöreän pahvin ympärille siististi.

Pahvi on päällystetty alumiinifoliolla tehostamaan silittämistä.




Kiristyslangan voisi toki kiristää langan molemmista päistä, mutta minusta oli helpompaa kiristää se vetämällä vain toisesta päästä, kun samalla painoin pahvia silitysalustaa vasten.  Sitten käänsin ympyrän ympäri oikea puoli päälle päin ja vedin rypytyslangan pään ympyrän ali, jolloin se pysyi hyvin kiristyneenä.

Suihkautin kankaalle taas tärkkiä ja silitin ympyrän huolellisesti. Annoin ympyrän jäähtyä hetken ennen kuin sujautin ympyräpahvin pois kiristyslankaa hiukan löystyttäen. Huom! Alumiinfolio tietenkin kuumenee silitettäessä, siihen niksi perustuu!

Kun pahviympyrä oli poissa, kiristin langan varovasti takaisin ja prässäsin ympyrän vielä nurjalta. Ja vielä kerran käänsin sen toisin päin, höyrytin hetken oikeaa puolta, pistin höyryn pois päältä ja silitin kuivaksi. Lopputulos oli hyvin teräväreunainen, eikä kiristyslankaa ollut tarvinnut solmia.

Seuraavaksi vuorossa ovat keskineliöt ja niiden paikalleen asettelu. Neliöt ovat sen kokoisia, että nurkat juuri ja juuri ylettyvät ympyrän kehälle, minun tapauksessani 2,5 tuumaa - tarkan mitan leikkaaminen oli helpompaa tuumissa, vaikka ympyrät leikkasinkin senttimetreinä. Kuhunkin blokkiin tarvitaan kangasneliön lisäksi myös karvan verran pienempi vanuneliö.


Ensiksi vanuneliö ympyräkankaan nurjan puolen päälle.
 
 Sitten kangasneliö vanuneliön päälle ja kerrokset nuppineulalla kiinni keskeltä.

 Ympyrän reunat käännetään neliön päälle.


Tässä vaiheessa olen nyt, seuraavaksi käännetyt reunat ommellaan kiinni. Mallissa se tehdään käsin lyhyin etupistoin, mutta vaiheen voisi ommella myös koneella. Blokkien yhdistämiseen en ole nähnyt muita vaihtoehtoja kuin käsin ompelun, joten jouduttaisinko projekteja sekamenetelmällä  vai tekisinkö kaiken käsin?

*******************************

For some time I have had a book about Japanese folded patchwork that has a lot of wonderful patterns. So far it has only been a fun book to browse and good evening/night reading on the bedside table. As my summer course is about folded patchwork I came up with the idea of taking one pattern out of it.

I'm not going to translate my tutorial into English, as there are several good tutorials available in the web, here is a Link to one. I do want to give one good advice: at the stage when I ironed the circle with the template still in place, I starched the circle from the right side. I tightened the basting thread but there was no need to knot the ends of the thread. It was easy to slip the template out by easing the thread a bit and then pull it gently back to position. I then pressed the circle from wrong side, turned it and steamed a bit from the right side. Finally I put steam off and ironed again with dry iron. End result: crisp, sharp edges :)

Actually - another tip: the template was covered with aluminiun foil to help with ironing and creating crisp folds.







11 kommenttia:

  1. Kerran Tilkkutexissä käydessäni sain tuon ohjeen liikkeen omistajalta. Tutustuin ohjeeseen ja yritin toteuttaa sitä. Toteutus loppui siihen kun piti ryhtyä käsinompeluun:)
    Kiitos hyvästä silitysohjeesta alumiinifolioineen, sitä ei saamassani ohjeessa ollut:)

    VastaaPoista
  2. Viime syksynä teimme näitä ympyröitä Wellamo-opiston tilkkutyökurssilla. Minä kun en kipeiden sormien takia ompele käsin, tikkasin koneella. Merkkasin sisään tulevien neliöiden nurkat tarkasti (sisään voi piirtää neliön). Tikkasin ympyrät rivi kerraallaan vastakkaisista sivuista yhteen ja sitten rivit toisiinsa. Sitten sisäpalat paikoilleen, sivut käänsin päälle ja nämäkin tikkasin koneella, kulmia jouduin viimeistelemäään hiukan käsin ommellen. Koska tein paloista nuppupeiton, ulommaiset reunat käänsin vasta kun olin lisäännyt sivulle jatkopalat. Vähän pisti miettimään, mutta onnistui ihan hyvin.
    Terveisin AnjaK Vääksystä

    VastaaPoista
  3. love making circles - we do it basically the same way

    VastaaPoista
  4. Tälläisiä en ole koskaan tehnyt, kiitos! Täytyy laittaa ohje talteen myöhempää käyttöä varten.

    VastaaPoista
  5. Kiva tekniikka. Pitääpä pistää mitat muistiin.

    VastaaPoista
  6. Kivat kankaat olet valinnut, tulee upea kassi. Olen kauan sitten ommellut samanmoiset blokit mutta kokonaan ompelukoneella, on niin paljon nopeampi tapa saada valmista pintaa.

    VastaaPoista
  7. Minäkin olen tehnyt samoin kuin AnjaK koneella ommellen. Tuo alumiinifolio oli uusi juttu, sitä pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  8. Thank you for the pictures! I can understand what you have done by just looking at them The aluminum foil is a great tip! Thank you
    Esther
    esthersipatchandquilt at yahoo dot com

    VastaaPoista
  9. Olikohan Sarah Fielke vai eri etuniminen, mutta hän on tehnyt videon, jossa panee alumiinifolion vielä paremmaksi. Hän kääntää ympyrän reunat folion avulla ja silittää folion päältä. Ei tarvitse harsia. Pahvimalli tulee siis varsinaisen kankaan sisään ja sen päälle folio, jota painelemalla saa reunat käännetyksi, ja sitten silitetään.

    VastaaPoista
  10. Olipa kiva tutustua tähänkin tekniikkaan. Kyllä tässä tilkkuilun opettelussa on vielä paljon opittavaa!

    VastaaPoista
  11. Enpä ole ikinä kuullut tuollaisesta spraysta... tuo malli kuuluu tekemättömien töiden pinoon. Kiitos hyvistä vinkeistä...

    VastaaPoista