Tekniikassa käytetään apuna kahta lautaa, jotka ovat pidempiä kuin tilkkutyön leveys. Omat lautani olivat nipin napin työn levyisiä, ja se vielä menettelee - toinen parini on taas niin pitkä, että ne olisivat turhan hankalat käytännössä. Molemmat ovat jotain leveää jalkalistaa, jota Siipan kätköstä sattui löytymään, ja jotka sopivat tähän ihanteellisesti, koska pinnat ovat sileät - höyläämätön raakalauta ei siis tule kysymykseen ;)
Ensimäinen työvaihe on levittää tilkkutyön taustakangas pöydälle - eli tarvitaan siis pöytä, jolle työ mahtuu leveyssuuntaansa suorana. Taustakangas levitetään pöydälle oikea puoli alaspäin
Seuraavaksi levitetään tilkkutyö taustakankaan päälle.
Kuvasta näkyy, että päällinen on taustakankaan keskellä, ulkoreunoissa näkyy taustakankaaseen varattu n. 5 cm tikkausvara.
Nyt otetaan laudat käyttöön. Asetetaan ensimmäinen lauta päällisen päälle, ja aletaan kääriä sitä laudan ympärille.
Muutaman kierroksen jälkeen otetaan toinen lauta, ja aletaan kääriä taustakangasta sen ympärille.
Näin edetään niin pitkälle kuin kädet pöydällä yltävät, ja sitten siirretään työtä lähemmmäs pöydän etureunaa, ja kääritään molemmat kääröt loppuun.
Seuraavaksi laudat kiepsautetaan 180 astetta ympäri, ja aletaan purkaa kääröjä, ensin taustakangasta. Avataan kääröä vähän matkaa, 40-50 cm, ja otetaan vanu esille. Sen on hyvä olla maksimissaan taustakankaan levyinen, mieluiten sentin pari kapeampi, jotta taustakankaan sijainti on helpompi nähdä. Omani on hiukan turhan leveä, mutta taustakangas kuulsi kuitenkin riittävästi sen läpi, jotta kerrokset eivät ala mennä vinoon keskenään. Asetetaan vanu avatun taustakankaan päälle, alareuna taustakankaan reunan tasalle.
Tasoitetaan vanu hyvin paikoilleen, ja asetetaan päälliskäärö vanun päälle tikkausvarat huomoiden. Minun tapauksessani siis n. 5 cm etäisyydelle kaikista reunoista. Puretaan päällistä laudan ympäriltä n. 40 cm siten, että laudat eivät tule päällekkäin, jolloin työn kerrokset ovat kaikki litteinä pöytää vasten.
Ja nyt alkaa harsiminen, joka tehdään vaateompelun harsinnasta tutulla aitapistolla.
Huom! Harsimiseni alkaa vasemmasta reunasta, koska olen vasenkätinen, oikeakätinen aloittaa tämän tietysti oikeasta reunasta. Aloitetaan siis laudan luota ja tullaan siitä alaspäin reunaa pitkin alareunaan asti. Alareunassa siirrytään 5-7 cm oikealle (oikeakätiset vasemmalle) ja lähdetään pistelemään taaas ylöspäin lautaan asti. Harsittavassa alueessa ei kannata "ahmia", kapeampaa, kyynräränmittaista työleveyttä on helppo työstää istuen. Näin mennään koko alue läpi reunasta reunaan. Piston pituudeksi Schamber suosittaa ohjeessaan kolmen sormen leveyttä, mikä on helppo mitata milloin vain.
Kun koko vapaa alue on harsittu, on aika siirtää työtä eteenpäin.
Puretaan taas kääröltä ensin taustakangasta, levitetään vanu paikoilleen ja avataan päällistä lisää.
Ja harsitaan ylhäältä alas, takaisin ylös, reunasta reunaan. Itselläni homma oli selvä neljän vaiheen jälkeen. Aikaa en katsonut, kyllä tämäkin aikansa ottaa. Mutta veikkaan, että siinä ajassa kun olisin saanut kerrokset lattialle paikoilleen, olin jo harsinut ainakin puolet tästä. Oma pöytäni on sen verran korkea eikä sivusuunnassa muutenkaan sen mallinen, että sen ääressä voisi mukavasti istua, kun polvia ei saa alle. Tein osan harsimistyöstä seisoen, osan keittiöjakkaralla istuen. Keittiön pöydän ääressä olisin päässyt tuolillekin istumaan, mutta tässä(kin) menetelmässä tulee muistaa, että pöydän pinta voi naarmuuntua harsimisen aikana. Schamber videollaan vakuuttaa, että tämä on myös nopeampaa kuin hakaneuloilla kiinnittäminen.
Ai niin, jatkovaiheita silmällä pitäen: tämä on tekniikka, jonka yli ei tule ommella vapaata tikkausta tehdessä, vaan purkaa alta pois sitä mukaa kun tikkaus edistyy. Uskokaa pois, se ei edes onnistu, nimim. Kokemusta on.
************************
I have seen this basting technique on Sharon Schamber's YouTube videos a couple of years ago, but then I only made a mental note about it. Last spring I taught it for the first time, but still hadn't tried it myself. Now I had this baby quilt to be quilted and didn't want to apply any spray baste on it eventhough I know it will be washed away. Neither did I want to spend an evening an my knees on the floor, and thus took this opportunity to try her technique in practice, so in the future I'm not just teaching theory.
I won't translate the process as you can hear it yourself by watching the videos. Note that the link is to the first part, there is part two as well, you'll get the link proposed by YouTube as you finish the first part.
How was it? Well, hand basting always takes time, I didn't pay attention to the time in total spent for this. But I think that by the time I would have had all layers ready on the floor, I had already pasted at least half of this quilt that measures finished at 102 x 135 cm / 112 x 145 cm in basting phase. My patchwork table is higher than normal table and from the wider side it isn't possible to sit at it comfortably, as in the middle there is no room for knees under it. So I did it either standing or hooking on a household ladder stand. At our dining room table I could have used normal chair, but then you have to remember that basting like this can harm your table surface.
From the video you'll also learn that when free-motion quilting you are not supposed to quilt over it but take out basting stiches as you go. Believe me: you have to, tested that with the same quilt...
Kiitos ohjeesta. Pitääpä kokeilla jossain vaiheessa. Kaunis tuo tilkkupinta, ihanat värit.
VastaaPoistaOlipa mielenkiintoinen ohje. Täytyy kokeilla, kun tuo konttaaminen tuottaa jo vaikeuksia! Kivan pirtsakka tilkkupinta työssäsi.
VastaaPoistaVähän aikaa lueskelin ennenkuin tajusin tuon vanun laiton, mutta sitten hoksasin, että miten se laitetaan. Kiitos hyvästä ohjeesta. Pitää kokeilla seuraavassa isossa työssä, jos saan noita rimoja .
VastaaPoistaKiitos! Nyt loppu1 lattialla konttailu. Tuota voinee soveltaa myös sprayliiman kanssa. Onneksi on iso pöytä, ja pinnanhan voi suojata, ettei tule tuhoja. Kaunis tilkkupinta sinulla noissa kuvissa.
VastaaPoistaLiebe Hannele,
VastaaPoistaDanke für diesen hilfreichen Link, ich werde ihn abspeichern und ihn später oft ansehen -
liebe Grüße
Hanna
Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä. Tuohan on kotikäyttöön jäljitelmä ison tikkauskoneen teloista. Toimisikohan tuo pitkillä pahvirullilla? Pitänee kokeilla niillä, kun niitä löytyy kotoa. Käsinompelu tosin on ilmeisesti suurin este tekniikan käyttöönottoon ainakin minulla.
VastaaPoistathis is an interesting way that you do small quilts - I will need to remember this!
VastaaPoista