Valitsemaani malliin tarvitaan 52 blokkia - kuinka ollakaan, Norjasta aikoinaan ostamaani kangasta oli tasan sen verran, että sain tarvittavat 15 cm ympyrät siitä juuri ja juuri leikattua. Ympyräleikkurille tuli jo toistamiseen käyttöä lyhyen ajan sisällä, joten se hankinta ei ole ollut turha. Leikkaamisen helpottamiseksi tärkkäsin kankaan, ja sitten vain pyörittelin ympyrät suuremmitta ongelmitta.
Ympyröiden reunoihin ommellaan harsinlanka, jonka avulla kangas on helppo kiristää muotoon 13 cm suuruisen pahviympyrän ympärille. Lankaan kannattaa siis tehdä kunnon solmu, ettei se kiristysvaiheessa luiskahda kankaan läpi. Harsinpistot tein melko lyhyiksi, jotta reuna muotoutuu pyöreän pahvin ympärille siististi.
Pahvi on päällystetty alumiinifoliolla tehostamaan silittämistä.
Kiristyslangan voisi toki kiristää langan molemmista päistä, mutta minusta oli helpompaa kiristää se vetämällä vain toisesta päästä, kun samalla painoin pahvia silitysalustaa vasten. Sitten käänsin ympyrän ympäri oikea puoli päälle päin ja vedin rypytyslangan pään ympyrän ali, jolloin se pysyi hyvin kiristyneenä.
Suihkautin kankaalle taas tärkkiä ja silitin ympyrän huolellisesti. Annoin ympyrän jäähtyä hetken ennen kuin sujautin ympyräpahvin pois kiristyslankaa hiukan löystyttäen. Huom! Alumiinfolio tietenkin kuumenee silitettäessä, siihen niksi perustuu!
Kun pahviympyrä oli poissa, kiristin langan varovasti takaisin ja prässäsin ympyrän vielä nurjalta. Ja vielä kerran käänsin sen toisin päin, höyrytin hetken oikeaa puolta, pistin höyryn pois päältä ja silitin kuivaksi. Lopputulos oli hyvin teräväreunainen, eikä kiristyslankaa ollut tarvinnut solmia.
Seuraavaksi vuorossa ovat keskineliöt ja niiden paikalleen asettelu. Neliöt ovat sen kokoisia, että nurkat juuri ja juuri ylettyvät ympyrän kehälle, minun tapauksessani 2,5 tuumaa - tarkan mitan leikkaaminen oli helpompaa tuumissa, vaikka ympyrät leikkasinkin senttimetreinä. Kuhunkin blokkiin tarvitaan kangasneliön lisäksi myös karvan verran pienempi vanuneliö.
Ensiksi vanuneliö ympyräkankaan nurjan puolen päälle.
Ympyrän reunat käännetään neliön päälle.
Tässä vaiheessa olen nyt, seuraavaksi käännetyt reunat ommellaan kiinni. Mallissa se tehdään käsin lyhyin etupistoin, mutta vaiheen voisi ommella myös koneella. Blokkien yhdistämiseen en ole nähnyt muita vaihtoehtoja kuin käsin ompelun, joten jouduttaisinko projekteja sekamenetelmällä vai tekisinkö kaiken käsin?
*******************************
For some time I have had a book about Japanese folded patchwork that has a lot of wonderful patterns. So far it has only been a fun book to browse and good evening/night reading on the bedside table. As my summer course is about folded patchwork I came up with the idea of taking one pattern out of it.
I'm not going to translate my tutorial into English, as there are several good tutorials available in the web, here is a Link to one. I do want to give one good advice: at the stage when I ironed the circle with the template still in place, I starched the circle from the right side. I tightened the basting thread but there was no need to knot the ends of the thread. It was easy to slip the template out by easing the thread a bit and then pull it gently back to position. I then pressed the circle from wrong side, turned it and steamed a bit from the right side. Finally I put steam off and ironed again with dry iron. End result: crisp, sharp edges :)
Actually - another tip: the template was covered with aluminiun foil to help with ironing and creating crisp folds.